Skip to main content

Zorgcontractering

Een zelfstandig gevestigde psychiater (ZGP) kan contracten aangaan met zorgverzekeraars, zodat de geleverde zorg direct kan worden gefactureerd aan de zorgverzekering van de patiënt. Het idee hierachter is dat dit de administratieve afhandeling vereenvoudigt, omdat de patiënt niet zelf de rekening hoeft te ontvangen. Een bijkomend voordeel voor de patiënt is dat gecontracteerde zorg meestal 100% vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Ondanks deze ogenschijnlijk positieve aspecten van zorgcontractering, leidt het aangaan van contracten in de praktijk voor veel ZGP'ers tot extra administratieve lasten, financieel ongunstige voorwaarden en, in sommige gevallen, zelfs tot een aanzienlijk ondernemersrisico. Op deze pagina wordt geprobeerd deze complexe materie op een eenvoudige manier uiteen te zetten.


Contractvoorwaarden

De onderstaande onderwerpen zijn enkele van de meest door ZGP-ers besproken contractvoorwaarden die zorgverzekeraars stellen aan zelfstandig gevestigde psychiaters. Deze lijst is niet uitputtend en zal in de loop van de tijd worden aangevuld. Klik op een onderwerp voor meer informatie over de betekenis en de implicaties van de desbetreffende voorwaarde.

Minimum omzet

De minimum omzet is een door de zorgverzekeraar gestelde eis waarbij een zelfstandig gevestigde psychiater (ZGP) in een voorafgaande periode (meestal het afgelopen jaar) een bepaald minimumbedrag aan zorg moet hebben gedeclareerd bij die verzekeraar om in aanmerking te komen voor een contract. Dit minimumbedrag varieert per verzekeraar en kan bijvoorbeeld €10.000 of meer zijn.

Implicaties:

  • Toegang tot contracten beperken: Startende psychiaters of praktijken met een kleinere patiëntenpopulatie kunnen hierdoor moeilijker een contract verkrijgen, omdat zij nog niet aan de minimumeis voldoen.
  • Beperking van zorgaanbod: In regio's met een tekort aan psychiaters kan de minimumomzeteis de toegang tot zorg verder beperken, omdat potentiële zorgaanbieders worden uitgesloten.
  • Belemmering van markttoetreding: Nieuwe praktijken worden ontmoedigd om toe te treden tot de zorgmarkt, wat innovatie en diversiteit in zorgaanbod kan remmen.
  • Oneerlijke concurrentie: Grotere instellingen of gevestigde praktijken hebben een voordeel ten opzichte van kleinere of nieuwe aanbieders, wat kan leiden tot een ongelijk speelveld.